Into the night, out of the hum of the streetlights

 
Zup friday. Känns: Bra. Sov: Lite. Åt: God frukost. Har: En timme och en kvart kvar av skolan. Sen: Helg. Känns: Igen, bra. Och snön ligger ännu tätare nu, imorse var det 7.3 minusgrader när jag cyklade till skolan under fullmånens sken. Heja julen, imorgon är det December och man får gratis pepparkakor i en julglad korridor idag. 
-
Jag har träningsvärk men det är ju den bästa värken sägs det, var tvungen att googla på fåniga tumblr-motivationsbilder igårkväll (som mest gjorde mig upprörd) för att orka träna men det var faktiskt värt det. Ska träna oftare. "Damn, I regret that work out - No one. Ever.". Hade också en föreställning igårkväll om att jag behövde dricka mer vatten än jag gör, vilket resulterade i ungefär hundraåttio nattpromenader till toan och somna väldigt sent. Note to self: Drick vatten på morgonen istället. 
-
 
Rubriklåt: 
Candles- Daughter

This street tells the same old boring tale that has failed in so many ways of life

 
 
 

 
Yo. Onsdag, slutade tidigare än ljuset och tog en omväg med cykeln för att fånga snön på linsen. Vilken spöklik stad vi lever i. 
-
Inte särskilt tröttsam dag och det var kanske tur, sent igår men det är värt det ibland när allt nytt tar vid. Ut med det gamla, som man säger. Vad snackar jag om ens. Skype med en vän på fel sida klotet, Aussie boy och avundsjukan, Sommar vs. Vinter. Skrattat i timmar nu och matten blev ännu en gång ignorerad men jag är oroväckande lugn, det ordnar sig ju för fan, det ordnar sig ju.
 
Nu Mando Diao och Bright Eyes i högtalarna och nostalginostalginostalgi, det är sinnessjukt, jag vill bara dansa bort det här! Kom och dansa med mig på ett snötäckt sommartak, hoppa och sjung och skrik och släpp ut allt det där som bosatt sig i blytunga skor och krökta ryggar. Jag sa ju det, det ordnar sig sen, det är som i sången, jag kan vara fattig med dig, om tjugo år har allting ordnat sig. 
-
Rubriklåt: 
You can't steal my love - Mando Diao

I'll write my loneliness in poems, if I can just think how to start

 
Tisdagkväll och ikväll faller snön från himlen. Tjocka, vita snöflingor under gula gatlyktssken, de smälte mot ansiktet när jag tog en promenad mest för att få höra det där knarret under skorna igen. Särskilt kallt är det inte än, men ikväll, nog för att ett vitt täcke ska ha brett ut sig på marken här utanför. Tyst, stillsamt, orört. 
 
Tröttnade på matteböcker och krångliga ekvationer, kröp upp i sängen där jag spenderar allt för mycket tid och såg på "Blue Valentine". Ska man nu vara sådan och tipsa film, så tipsar jag väl nu. Se den ba, liksom. Bra. 
 
Imorgon, mina vänner, är det onsdag. Ja, det kan vi konstatera. Sedan är det banne mig inte långt kvar till första advent. Fan vad balanserad och lugn och JOBBIG jag känner mig med alla dessa PUNKTER, ska härmed bara avsluta meningar med utropstecken (exclamation point) för att sprida lite härlig, positiv LIVSANDA!!
-
Rubriklåt: 
Small Hands - Keaton Henson

Colours and promises

 
 
 
 
 
Införskaffade ett par nagellack när jag var över till Kina senast, det är så galet billigt där att ni aldrig kan ana, och igårkväll prövade jag det där med fransk manikyr. Rätt pilligt och svårt utan mallar och erfarenhet, men helt okej blev det väl ändå. Högerhanden var lättast förstås, för en vänsterhänt flicka som jag. Det är lustigt det där, hur folk alltid reagerar på det, helst fler än en gång. "Är du vänsterhänt?!" utbrister de, med en fascinerad eller kanske mest förvånad ton, som om det vore något sensationellt. Nästan som om det vore min egen förtjänst och inte något medfött. "Ja", konstaterar jag alltid till svar, och så tittar vi tillsammans på min vänstra hand en stund. Jafan, det är jag ju. Vad kul för mig. 
-
Rubriklåt: 
A Thousand Years - Christina Perri

The past that was tangled will unwrap and shed

 
 
 
 
Tar bilder av mig själv med en fin skylt och tänker att jag måste göra något åt det där håret snart. För en gångs skull gjorde jag bort allt plugg innan middagen så ikväll är jag... Fri. Blir lite ställd, vad gör man när man inte måste göra något? Det slutar i apati och facebook och mandariner och vifta på tårna. Hittar åtminstone en hel del fin musik, en kväll som denna, och tänker att jag kanske till och med är produktiv nog att se filmatriseringen på någon av alla böcker jag läst i höst. Om jag orkar. 
-
Rubriklåt: 
Cover your tracks - A boy and his Kite

And I just can't forget you and your heart of stone

 
 
 
 
 
 

Hittade en låtsaslugg i en bortglömd låda och låtsades lite. Det var kul men nu saknar jag nästan lugghelvetet igen, fastän jag vet hur dryg den brukade vara. Helgen är förbi och jag längtar redan efter nästa. Fina helgdagar trots fult väder, med mycket umgänge och sena kvällar som nästan blev mornar innan sömnen fick ta vid och film och kladdkaka och hela världen är så underbar på bussen in till stan. Söndagsbio och tårar och nu är det slut för evigt, Twilight och Breaking Dawn och allt det där som ändå betytt så mycket trots att man knappt erkänner det längre. Måste få vara tretton ibland och den var faktiskt fin. 
-
Nu måndag och det fixar vi väl. Woop, woop, en och en halv timme kvar ju. Woop. 
-
Rubriklåt (Förövrigt, fantastiskt fantastisk soundtrack-skiva till Breaking Dawn part 2, lissnaba): 
Heart of stone - Iko

Sleepless nights, senseless fights

 
At night when structure goes away blandas med I fail to act rationally och you don't know how much I care i mina högtalare. Ord, ord och fler ord. Jag kan inte somna ikväll, och det finns väl inget som stressen av en klickande klocka som viskar om hur timmarna flyger iväg. Imorgon blir en trött dag och de säger att det inte stämmer men jag tror ändå inte att min kropp är byggd för tidiga mornar. Sex and the city på trean är bara ännu ett tecken på att klockan är för mycket nu, godnattgodnattgonatt.
 
Rubriklåt:
Gumache - Dillon

Låt tankarna styra vad hjärtat känner, det är så att bli vuxen och bara vara vänner

 
Det där med att fota det man ritat, det går nästan inte. Det ger bara inte rättvisa åt skuggningar, linjer och detaljer. Men något liknande det där, har jag roat mig med i afton. Ja, hela eftermiddagen också nästan. Det är få saker som får mig att förlora tidsuppfattningen lika totalt som när jag gör ett porträtt. Förvånat märker jag då och då hur skivan som spelas i högtalarna tar slut, och ser att jag tappat bort ännu en halvtimme, eller kanske en hel timme ibland. Men som sagt, att fota bilden får mig att om och om igen lägga märke till fler detaljer som kan ändras, förbättras, tas bort, läggas till. På så sätt är det bra, hade jag nöjt mig med teckningen första gången mobilen åkt fram, hade den varit betydligt sämre. Fast jag vet ändå inte ens om det syns vem det skulle ha föreställt innan andras ansiktsdrag spelade in på ett hörn.
-
Och så var onsdagen förbi i ett nafs. Sötsugen bortom alla gränser, vilket händer mer sällan nu, och ensam utan att riktigt veta om jag verkligen vill ha sällskap eller bara få vara. Har svårt att greppa vad jag egentligen känner ikväll. 
-
Åh, och för övrigt, så fyller min kära mor år idag! Har inte direkt kunnat ge henne någon grattiskram då hon så olämpligt bor på andra sidan planeten, men en hälsning i cyberrymden är väl det minsta jag kan erbjuda. Jag älskar och saknar dig mamma, grattis på födelsedagen!
-
Rubriklåt: 
 Se på mig nu, vad tycker du? - Markus Krunegård

I'll be the highlights in your hair, I'll be the cracking, flaking polish on your nails

 
Jag har sagt det förr men jag säger det igen, ni får ursäkta detta eviga flöde av instagrambilder, ikväll på min katt som jag saknar. Jag har helt enkelt väldigt tomt på bildlagret. Inspirationen håller sig lika långt borta från min åsyn som dagsljuset. Kanske kommer de båda tillbaka, hand i hand, en dag. Då ska jag åter ge alla läströtta ögon bra upplösta bilder att vila blicken på, att frånvarande skrolla förbi utan att knappt veta varför. Kanske haja till, om jag har tur, och tänka något mer kring något här. Men tills dess, får ni nöja er med en sjuttonårings virriga ord mot vit bakgrund, ord som kanske saknar logik ibland men sällan mening. 
-
Helgen blev plötsligt nästan planlös, men på ett sätt känns det skönt. Och ni som tänkte det, ni har ju rätt, det är bara tisdag än och mycket hinner ändras och ändras om. Lita aldrig på saker du inte styr själv över så slipper du bli besviken, brukar jag tänka, inte på ett dystert och cyniskt vis, utan kanske mer som en liten mur. Nej, inte mur förresten, ett hönsnät mer, som får fånga upp allt det där hoppet som hos andra så lätt raseras och kan förstöra hela minuter, kvällar, helger, veckor. På så sätt kanske jag har blivit ganska bra på att leva i nuet, vill jag gärna tro, fast många tycker att det låter som en hopplös inställning till livet. Men de ser det bara ur fel vinkel.
-
Rubriklåt: 
(If you) keep me in your heart - Bill Wells, Adian Moffat

You and I are just walking disasters

 
Kanske den bästa bilden i sommarens bildarkiv. Tre flickor, en sommarstuga och den där friheten bara sommarlovets ljusa nätter kan erbjuda. Men nog om nostalgi kanske, det är ju nu som är livet och allt det där andra har ju redan varit.
-
Idag, dålig dag, med ishalksmorgon och trasiga knän och ingen som frågar hur det gick. Jantelagen. Vidare och vilse i dimman på en ö kanske inte så långt ifrån men isolerad och iskall. Somna på föreläsning i en sal jag trodde jag skulle slippa för all framtid och vem tycker egentligen att det är intressant med avloppsvatten och hus som luktar, ja, skit. Och inte var det roligare en andra gång. 
-
God middag i alla fall för farmor kan i köket, och kvällen kan ju faktiskt bara bli bättre med tjuvstartsjulfika och mysfilmer med fina flickor. "4:00, wallow in self pity; 4:30, stare into the abyss; 5:00, solve world hunger, tell no one; 5:30, jazzercize; 6:30, dinner with me - I can't cancel that again; 7:00, wrestle with my self-loathing... I'm booked. Of course, if I bump the loathing to 9, I could still be done in time to lay in bed, stare at the ceiling and slip slowly into madness. But what would I wear?" Åh Grinchen.
Rubriklåt: 
Walking disasters - The Wombats

It's just a memory in your mind

 
En brusig instagramviskning om livets mysigaste bokhylla. Läs inte allt för noga på de övre boktitlarna bara, de representerar nämligen inte mitt eget bokförråd. Personligen har jag en tendens att hellre låna till mig böcker än att faktiskt köpa dem, av både ekonomiska, miljömedvetna och nostalgiska skäl. Det finns en viss charm i sönderbläddrade sidor, vikta hundöron och okänd historia. Biblioteket och barndomsminnen, en soffpöl och helst låna samma böcker varje gång. Den här mamma, snälla den här! Men den har vi ju redan läst gumman... Jamen bara en gång till? 
 
I dessa dagar har jag dock mest tid för kurslitteraturens oändliga listor. Tur att även lärare ibland begåvas med hyfsad känsla för böcker och ikväll kryper jag upp i kuddhörnet med Disgrace i handen och Nick Drake sprakandes i högtalarna. Värre pluggkväll kunde man ju faktiskt ha. 
-
Rubriklåt: 
Family values - Johnossi

In my head there's a war going on and hell, it feels like I'm eleven again

 
Söndagen är här nu och en del skulle nästan påstå att den redan är förbi men det är svårt att säga för det blev aldrig ljust idag. Det är ett jävla tjatande om det där mörkret, säger de, kanske beror det på att det har tagit sig in, bosatt sig djupt där inne och spridit sig långsamt i allas kroppar, förslöat oss, dimmat ner blicken och liksom sugit något ur oss. Kraft, kanske. Det går inte riktigt att ta på, vi var nog aldrig gjorda för det här. Men en latare sida får istället bre ut sig fritt, den som unnar sig och myser, den som inte längre behöver hitta ursäkter för att stanna i sängen en söndag då himlen är precis sådär grånad och mjölkvit som den tycks vara aldeles för ofta i månaden November. Böcker avverkas, filmer ses om, kylskåp och skafferier länsas, fulkläder dras på och rullgardiner dras ned. Varje år är det samma visa och det är som att vi aldrig lär oss. Det är som att det drabbar oss med samma förvånansvärda slagkraft varje år. Det är som att hur mycket vi än grämer oss, hur mycket vi än längtar efter varma, ljusa sommarnätter så står vi alltid där i Augusti och klagar över sensommarvärmen. Aldrig blir vi då nöjda, skojar de med lite insikt men ändrar sig inte. Kanske behöver vi någonstans de där kraftlösa dagarna då böckerna och filmerna får bli vår enda distraktion, då stressen och pressen får vänta tills imorgon. Eller så behöver vi bara tro att vi behöver det. 
-
Rubriklåt:
Eleven - Maia Hirasawa

Bright in my northern sky

 
 
 
 
Helg och ledighet. Fantastiskt trevlig kväll igår, hemmafest och dans och fina typer i mitt hus och överallt. Musik av alla sorter och somna med en vän, en film och en chokladkaka i sängen då det nästan blivit ljust igen. Pannkaksbrunch imorse och bättre finns ju nästan inte, städa är roligare när man är två och just idag har höstmörkret knappt bekommit mig. 
-
Pysslat och lekt med både bloggdesign och fotoalbum idag, varit själv men inte särskilt ensam, ganska mysigt och ingen stress. Ett hus för mig själv och massor av te, bara. 
-
Nu måste jag skynda mig iväg, middag och mys väntar med vänner i ett hus inte allt för långt borta från mitt eget och nog är det skönt att slippa passa några busstider. 
-
Rubriklåt: 
Northern sky - Nick Drake

Jag stod under ditt sommarfönster

 
Sen torsdagskväll och novembermörkret ligger så tätt över staden nu. Nästan konstant. Mysbelysning och te i all ära, men ibland bara, saknaden efter en solvarm balkong och bara ben, solljus som strilar in mellan täta lövverk, en bok alldeles bucklig av medelhavets salta tårar. Hår som aldrig torkar och läskande kalla drinkar, inte en gåshudsklädd arm så långt ögat når. Ljusa dagar, ljusa nätter. Visst är det nästan ofattbart länge kvar till nästa sommar? 
-
Rubriklåt: 
Visa Vid Vindens Ängar - Håkan Hellström

Any day in November

 
 
 
 
Sista bilderna från höstlovstrippen. Tycker om Shanghai om kvällarna, alla hus lyser upp och blinkar i ett enda stort ljuskalas. Så fint. 
-
Torsdag och ledigt och soft. Invecklade utvecklingssamtal med långa tystnader och inget att värde var väl egentligen sagt. Som vanligt. Människor ägnar för mycket tid till att slå in öppna dörrar. Vad är det som gör att vi känner ett så starkt behov att konstatera allt det där vi redan vet, fråga saker vi redan har svar på? Onödig energi, berätta igen, jag tycker, du tycker, jamen alla tycker. Säg något jag inte redan visste för en gångs skull och fånga mitt annars så splittrade intresse. 
-
Rubriklåt: 
Sleeping in - The Postal Service

Innan det går för långt, nu är jag desperat, jag vill ju se till att göra något bättre av den korta tid som vi har på denna planet

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL KLIPPET.
 
Nu måste jag faktiskt bli lite politisk av mig här på bloggen. Idag sprids ett klipp fort som vinden på internet som Expressen lagt upp, en filmsekvens från två år tillbaka där, ja, Sverigedemokraternas värsta sidor står i klart solljus. Erik Almqvist, en högt uppsatt SD-politiker, ett par kollegor, en mobiltelefon och oskyldiga medmänniskor, och plötsligt var det ingen poäng att ljuga längre. Jag hoppas VERKLIGEN att SD hamnar i skiten ordentligt nu, att de går under och att hela Sverige ser dem för vad de egentligen är. Att de i nuläget är vårt lands tredje största parti är fan bortom alla gränser. Senare idag publicerades detta och det lutar ju åt rätt håll om inte annat. Såna som Almqvist borde spärras in. 
 
 
Blev glad i magen i söndags när Markus Krunegård mitt under "Korallreven & vintergatan" skriker ut att "Mänsklig värme är botemedlet mot att SD just nu är Sveriges trejde största politiska parti!!", hela publiken hamnade i extas kan jag lova er. Bra Krunegård, hoppas fler tar efter dig så vi kan få ett slut på detta sjuka nån gång! Taggar nästa val, då får jag också rösta. 
-
Rubriklåt: 
The botten is nådd - Timbuktu
 

Stjärnfall, stjärnfallet är jag, och du är himlen för mig varje dag

 
 
 

 
Bilder säger ju mer än ord, påstår de. Men såhär; den här söndagen kan jag leva på länge. Vilken man. Vilken publik. Jag hade nästan glömt hur mycket musik kan beröra.
-
Rubriklåt: 
Stjärnfallet - Markus Krunegård

Flyter ihop till ett enda stort psykedeliskt mönster

 
Woopwoop folks! Bilden ovan illusterar känslorna av besvikelse, ilska och sorg som bubblade upp igår efter att Mumford & Sons-biljetterna tog slut ungefär exakt samtidigt som de släpptes vilket ledde till att jag inte kommer se dem spela i Stockholm i April i alla fall. Hate life.
-
MEN vet ni? Jag är ej deppad mer för just nu sitter jag i storebrors lägenhet nere i Stockholm, med slutkörda fötter och fabulösa shoppingfynd från en dag på staden. Och imorgon, imorgon, imorgon, Krunegård och Laakso och Hets och livet självt ungefär. SÅ SINNESSJUKT TAGGAD HERREGUD SHITTANS HJÄLP BARA.
-
Rubriklåt:
Hjälp - Markus Krunegård

För allt som är kvar är en dröm om vad kärlek kunde va

 
Lite blandat från de senaste instagram-veckorna. Instagram börjar långsamt förvandlas till ett överfullt, sönderspammat, pressat forum för bekräftelsehoror och drägg. Det är tråkigt. Annars ligger det ju ett visst intresse i att följa folks vardag i bildform på det allra simplaste vis. Men nu, nu vet jag inte. Och ändå lär man väl fortsätta, fortsätta tills något annat dyker upp. Så var det med mänskligt fokus och tålamod. 
-
Nu ska jag packelipacka för helgens Stockholmstripp. Woopawoopa, säger jag bara, woopawoopa! 
-
Rubriklåt: 
Klubbland - Håkan Hellström

När jag är med dig blir min röst så gäll

 
Tempeltider en fredagseftermiddag för inte ens en vecka sen och hur det där med tid fungerar har jag tappat greppet om för längesedan. Fint och exotiskt och annorlunda, ett levande munktempel med kanske hundratals av män som lever ett annat sorts liv. 
-
Idag torsdag och nästan-ingen-skola-alls men en lång och trevlig eftermiddag på staden med den ena vännen efter den andra. Kaféprat och ett försök att glömma bort alla måsten för en stund. Cykla hem i iskallt mörker och en gångstil jag sett förr, prata tills andedräkternas kyla gör oss påminda om bortdomnade fötter och middagar som väntar. Hemma nu under täckets värme och om mina organ någonsin tinar igen är det ett under. Tagga helgen nu, dör. Det kommer äga.  
-
 
Rubriklåt (Ibland är det som att hela mitt liv finns samlat på en och samma skiva): 
Får jag - Säkert!

Maybe in Chinese weather, where it's sanitary

 
 
 
Once upon a time, in a land far, far away...
-
Ni hao! Tar en paus i matteplugget innan jag drunknar. Bilderna (tyvärr bara från iphonen) är från i lördags, en tidig biltur upp bland bergen till ett fantastiskt Hot springs spa hotel, där vi badade i varma utomhuspooler med vatten direkt från bergslagen med en enastående utsikt över ett mer naturligt Kina. Spännande skyltar kan man också hitta i alla Kinas hörn, det är fri tolkning på den där alltså.
 
Så trots regn och äcklig mat (jag kan inte komma över klassisk kinesisk mat och deras tendens att stoppa alla delar av djuren i alla rätter) var det så fantastiskt fint att det tveklöst var värt det. Det är då fan inte överskattat med vackra vyer. 
-
Nu, snö utanför fönstret och ögon som faller igen (hur länge kan man vara jetlaggad, detta är ej ok!) men ändå, det bor en julkänsla nånstans i tårna som viskar att mycket roligt komma skall. 
-
Rubriklåt (finns fascinerande många bra sånger som heter "Shanghai" har jag märkt): 
Shanghai - Ed Harcourt

Because the snow keeps on falling, even though we were bad, it'll cover the filth, we should both just be glad

 
Jamen hörrni, det här kändes ju väldans bra må jag säga. Vaknade upp till ungefär hundraåttio miljoner instagrambilder som skvallrade om att rätt man vunnit, och från våningen ovan hördes publikens glädjetjut från tv:n när mister Obama höll sitt tacktal. SÅ STÖRT GLAD MAN BLIR, även om det är helt vrickat att det ens är något snack om saken. Att det ens blir så pass jämt i röstningen. Fattar ni om Barack Obama hade förlorat? Nej, inte jag heller. Kaos, ba. 
-
Rubriklåt: 
A christmas duel - The Hives & Cyndi Lauper

If you stand up you're gonna hit the ground when it finds you

 
 
 
 
WoopdaWoop people. Idag är det tisdag och svensk mark breder åter ut sig under mina kalla fötter. Jetlaggad utan gränser stupade jag i säng igårkväll, ungefär fem minuter efter att ha klivit in genom dörren. Så otroligt skönt att vakna tolv timmar senare till en ledig dag, kan ni tro. 
-
Hur som helst, har ju cirka fem miljoner bilder från min Kina-tripp, vilket innebär att veckans blogginlägg kommer handla väldigt lite om mitt nuvarande tillstånd och väldigt mycket om förra veckans. Ovan ser ni ett fåtal från i söndags, då vi klev upp i ottan (alltså ottan=klockan sex=sov två och en halv timme=kul) för att köra till Shanghai och spendera dagen där. Shopping, sightseeing, fotopromenad, Starbucks, familjetid och lite till shopping. Somnade sent på ett flygplatshotell med värkande fötter och tusen kassar. Bästa känslan i livet. Hur är den ens möjligt att lovet är slut redan och skolan börjar imorgon igen? Hinner inte med ALLTSÅ. 
-
Alltså lol, detta inlägg skulle då ha publicerats igår men så hände inte det av någon anledning. 
-
Rubriklåt: 
Love - Elin Ruth Sigvardsson & Lars Eriksson

It is the worst combination of addiction


 
Woopa woopa, fellas! Idag fredag och feberfri, och plötsligt leker livet igen. Spenderade förmiddagen på min numera formal school för att träffa alla klasskompisar och titta på när lillebror och resten av skolan tävlade i olika sporter. Det var Sports day idag, men jag höll mig på säkert avstånd och gömde mig bakom kameran. 
-
Resten av dagen har jag varit och utforskat ett klassiskt kinesiskt tempel tillsammans med delar av familjen, ett sånt där med  livs levande munkar och tusentals Buddah-figurer i alla hörn. Fascinerad. Bilder, ja i tusentals, men nu börjar ju kvällen närma sig med allt vad det innebär en fredag som denna. 
-
Rubriklåt (Herregud, om en vecka åker jag till Stockholm för att bland annat se detta live, dör): 
High drama - Laakso

RSS 2.0